text.skipToContent text.skipToNavigation
Vänligen ange e-postadressen du använder när du loggar in som Club Clas-medlem och klicka på ”Skicka lösenord” eller tryck Enter. Vi skickar ett mejl med länk du använder för att ange ditt nya lösenord. Fyll i den e-post du angav i butiken när du blev medlem och klicka på Skapa lösenord. Du får då ett mejl av oss, följ instruktionerna, logga in och ta del av dina förmåner från Club Clas även online.

Alkotestare Dräger 3000

Vi hoppas att du hittar det du söker under liknande produkter. Information om den utgångna produkten finns längst ner på den här sidan.
Produkten har utgått
Artikelnr:  36-5416

Produktinformation

Lättanvänd alkometer med snabb och tillförlitlig analys. Mycket enkel att använda med endast en knapp och en tydlig display. Drivs med 2 x AA/LR6-batterier, räcker till mer än 1500 utandningsprov innan batteribyte krävs. Använder bränslecellsteknik, samma som den svenska polisens sållningsinstrument, vilket gör analysen mycket tillförlitlig. För bibehållen mätnoggrannhet bör kalibrering ske var 12:e månad. Levereras i praktisk väska med 2 munstycken, batterier och bruksanvisning.




Frågor och Svar



Vad skiljer olika alkomätare åt?
Dräger kommenterar aldrig konkurrenters produkter. Som riklinje för dig som konsument finns det dock ett antal saker som brukar vara problematiskt för en alkomätare att klarar av som du bör titta extra på:
  • Tar mätaren ett prov efter rätt mängd luft? Fel mängd ger vanligtvis för låga mätvärden.
  • Är mätvärdet beroende av hur jag blåser? Små mätare utan provtagningssystem visar vanligtvis felaktigt mätvärde om du blåser hårt eller löst.
  • Använder mätaren ett munstycke? Mätare utan munstycke kan endast ge en grov indikation eftersom omgivningens luft blandas med utandningsluften innan den når mätaren.
  • Har mätaren en mätteknik som inte ger utslag för störande ämnen såsom cigarettrök eller vid bantning?
  • Är mätaren stabil inom det av leverantören rekommenderade kalibreringsintervallet?

    Utöver rent tekniska aspekter finns det några bedömningsfrågor som brukar ge en bra indikation om kvalitén:
  • Är leverantören etablerad med produkter med erkänt hög kvalitet?
  • Ser produktens datablad över mätnoggrannhet pålitlig ut, eller är det en kopia av en annan erkänd leverantör?
  • Finns det pålitliga svenska referenser? Andra länder har andra kriterier och utländska referenser och godkännanden är således svåra att tolka värdet av.
  • Ser mätaren ut som ett kvalitetsinstrument? Ser den ut som en rolig gimmick är det oftast tyvärr också bara det.


    Kan man lita på "bränslecell"?
    Många alkomätare marknadsför sig idag med "bränslecell" eller "samma mätteknik som polisen". Vad innebär det och kan man lita på hög kvalitet?

    Bränslecell är egentligen en elektrokemisk cell där alkoholen förbränns och genererar en ström. Sensortypen är helt dominerande brand högkvalitativa alkoholmätare.
    MEN, det finns både sensorer av hög kvalitet, liksom låg. Typen av sensor ger i sig ingen garanti för mätnoggrannhet.

    De idag förekommande sensorerna för alkoholmätning är:
  • Halvledare
  • Bränslecell/elekrokemisk
  • Infraröd

    Oavsett vilken typ av sensor som används, så kan en dålig sensor aldrig bli en del av ett bra mätsystem, men en högkvalitativ sensor ger endast goda resultat om övriga delar i provtagningssystemet och dess algoritmer är väl anpassade.


    Är mätaren godkänd för fransk "NF" standard?
    I Frankrike är det sedan juli 2012 lag på att alla förare ska ha möjlighet att göra ett alkoholtest. Alkoholmätaren ska vara märkt "NF" och godkänd enligt norm NF X 20-704.
    De tekniska kraven på alkomätaren är mycket låga och är ingen garanti för en pålitlig alkomätare.

    Dräger Alcotest 3000 är inte märkt med "NF" eftersom det bla. kräver att mätaren ska vara på franska, mäta mg/L samt inte visa resultat över motsvarande 0,5 promille(‰). Det finns dock fransk version med NF godkännande.

    Franska polisen använder själva Dräger Alcotest 6810.


    Hur återger Dräger Alcotest alkoholhalten?
    Dräger Alcotest 3000 anger halten i promille (‰), detta eftersom det är den enhet de flesta privatpersoner kan relatera till.
    Gällande svenska trafiklagstiftning är 0.2‰ eller 0.1mg/L för rattfylleri. Motsvarande gräns är 1.0‰ samt 0.5mg/L för grovt rattfylleri.

    För de mätare som är avsedda att utföra prov på andra kan kunden välja vilken inställning som önskas. Alla förekommande enheter är möjliga.
    De vanligaste är:
  • Promille ‰ – relaterar till alkoholhalt i blod
  • mg/L – relaterar till alkoholhalt i utandningsluft
  • Pos / Neg – Ger ett klart besked om alkoholhalt i relation till en bestämd nivå, vanligtvis 0.2 ‰. Används om man vill undvika diskussion mellan den som utför provet och den som blåser. Finns också varianter där halten visas på positiva resultat men inte negativa.


    Vad är det maximala värdet alkomätarna visar?
    Dräger Alcotest visar upp till 5.00‰ eller motsvarande 2.5 mg/L.

    Ovanför visar mätaren ??? som indikation på att det är utanför sensorns mätområde. Vid en alkoholhalt på 5.00‰ riskerar de flesta människor livet i akut alkoholförgiftning.

    Var försiktig att blåsa höga koncentrationer alkohol i sensorn direkt efter att du druckit alkohol då det kan skada sensorn, se här


    Vad gäller för alkoholgränser vid bilkörning?
    I Sverige och Norge går gränsen vid 0.2‰ för rattfylleri samt 1.0 ‰ för grovt rattfylleri.

    För de flesta andra länder i Europa gäller 0.5‰. Storbritannien, Irland och Malta utmärker sig med 0.8‰. Många länder i Östeuropa har nolltolerans, dvs. 0.0‰

    Många länder med högre gräns än 0.2‰ har strängare krav för tunga transporter och oerfarna förare.

    De flesta länder använder sig numer av utandningsprov istället för blodprov och gränserna anges då vanligtvis i milligram alkohol per liter utandningsluft (mg/L). I Sverige är gränsen för rattfylleri 0.1 mg/L. Promille lever dock kvar som den enhet gemene man kan relatera till.


    Vad visas i Polisens instrument vid en vägkontroll?
    "Vad jag förstår så ger polisens alkotest bara ”positivt” eller ”negativt”, dvs vid ”positivt” så är alkoholhalten mer än 0,2 promille?"

    Det är korrekt. Polisen har valt detta för att undvika diskussion med trafikanten vid vägkanten. Vid ett positivt prov får personen sedan blåsa i ett annat instrument där den exakta alkoholhalten kan utläsas.


    Märker alla mätarna om man blåser otillräckligt, eller med avbrott?
    Ja, volymen och hur du blåser är en oerhört viktig parameter för att få ett korrekt resultat.

    Mätarna är vanligtvis inställda på att ta ett prov efter 1.2 L luft och ger felmeddelande om utandningen avbryts för tidigt.

    För att vara lätt att använda är de dock ganska okänsliga för hur du blåser, hårt, löst osv. För mätnogrannheten är det viktiga är att minst 1.2 L luft har lämnats i en konstant utandning.


    Skadas mätaren av cigarettrök?
    Fråga: Vet att en enklare mätare jag hade så fick man inte blåsa precis när man rökt en cigarett för att inte skada mätaren. Gäller samma för Dräger?
    Svar: För enklare mätare får du ett felaktigt utslag för alkohol efter att du rökt. Detta gäller ej Dräger. Du bör däremot inte blåsa rök direkt in i mätaren då mätcellen kan få beläggningar. Ta ett par djupa andetag efter att du rökt innan du blåser så kommer det fungera bra.


    Behöver man byta munstycke efter varje prov?
    Fråga: Det står man skall använda ett nytt munstycke vid varje prov. Är detta bara av hygieniska skäl, eller kan det påverka resultatet på något sätt?
    Svar: Du kan använda samma munstycke. Det är av hygieniska skäl du behöver byta. Om du blåser väldigt många gånger kan du dock få mycket kondens i munstycket, då bör du låta det torka emellan.

    Fråga: Det står att man ska vänta 15 minuter innan du lämnar ett prov. Kan jag skada mätaren om jag inte gör så eller blåser när jag är väldigt berusad?
    Svar: Ja, du kan allvarligt skada mätaren om du har för höga koncentrationer som du blåser. Du kan dock EJ åstadkomma detta hur mycket du än druckit, dvs upp till 5 promille. Så scenariot att blåsa en sen kväll är inga problem.

    Det du absolut ska undvika är att blåsa direkt efter att du druckit starksprit (inom 15 minuter). Då blodet har nivå i promille och sprit i procent blandas det oerhört stora koncentrationer och nivå motsvarar ofta över 10 promille vilket är helt omöjligt att åstadkomma på ”normalt” sätt. Detta skadar sensorn då den inte är avsedd för detta.

    Du får dessutom ett alldeles för högt mätvärde som inte motsvarar din blodalkoholhalt.

    Väntar du minst 15 minuter efter så får du både rätt värde och riskerar inte att skada sensorn.


    Har Alcotest 3000 samma precision och mätteknik som de dyrare varianterna?
    Ja, mätnogrannheten för alkohol är densamma.
    Dock skiljer det sig i funktionalitet och vissa miljöfaktorer såsom temperatur och lufttryck.

    För hemmabruk rekommenderar Dräger en Alcotest 3000. Den är enkel att handha och du kan lita på resultatet. Om du ska utföra mätning på andra rekommenderar Dräger en Alcotest 6510 eller en Alcotest 6810. På dessa tillkommer funktionalitet och support som behövs i de användarfallen.


    Vilken noggrannhet har mätarna?
    Repeterbarhet i alkohol standardlösning:
    Maximal avvikelse 0.05 ‰
    Standard avvikelse 0.016 ‰
    Det innebär i praktiken att läser du 0.2 ‰ på instrumentet ligger du normalt inom 0,17 – 0,23 ‰

    Vi rekommenderar dock att du absolut inte använder instrumentet för att testa dina gränser utan att du undviker bilkörning och liknande tills du är helt nykter!


    Hur många decimaler anges alkoholhalten i?
    2 st.
    Fast det är egentligen ointressant. Det är tillförlitligheten ovan som är det intressanta.



    Kalibrering
    Det är viktigt att du kalibrerar din alkotestare var tolfte månad. Vi på Clas Ohlson kan hjälpa dig kalibrera de alkotestare vi säljer – på vår egen verkstad. Lämna din alkotestare i närmaste Clas Ohlson-butik. Första kalibreringen bjuder vi på.


    Hur många test kan göras inom ett kalibreringsintervall 12 mån med bibehållen noggrannhet?
    Mätarens noggrannhet påverkas inte så mycket av hur den används utan sensorn påverkas i huvudsak av tiden sedan den senast kalibrerades. Du kan lugnt använda din mätare så mycket du vill utan att vara orolig.
    Utför du dock provtagning på andra rekommenderar vi 6 månaders kalibreringsintervall, se vidare nedan


    Måste alla kalibreras efter 12 månader?
    Ja, vi rekommenderar kalibrering inom maximalt 12 månader.

    Då kalibreringen även är en funktionskontroll att allt fungerar som det ska så när mätaren används för provtagning av andra rekommenderar vi 6 månader.
    Polisen kalibrerar var 3:e månad för att vara säkra på att instrumentet fungerar.

    Fråga: Om kalibrering sker var 12 månad, vad är den förväntade livslängden år, antal test?
    Svar: Sensorn behöver bytas efter c:a 5 år. Instrumentet har en betydligt längre livslängd.


    Hur mycket tappar mätarna i precision om man inte kalibrerar?
    Typiskt 0,6 % av uppmätt värde per månad.
    Vi rekommenderar dock starkt att kalibrera då det också är en funktionskontroll att inget har gått sönder.

    Efter 12 månader kan driften på sensorn inte garanteras.



    (frågor och svar med tillstånd av Dräger)
  • Produktspecifikationer

    Antal munstycken 2 st
    Bakgrundsbelyst display Ja 
    Drivs med Batterier 
    Batterityp AA/LR6 
    Batterier medföljer Ja 
    Displaytyp LCD 
    Mätområde 0-5 ‰
    Sensortyp Bränslecell 
    Bredd 70 mm
    Höjd 140 mm
    Tjocklek 30 mm
    Vikt 195 g
    Förpackningens storlek 17 x 13,7 x 5 cm
    Förpackningens vikt 398  g

    Trygg E-Handel

    Hos Clas Ohlson kan du alltid handla tryggt och snabbt. Du har alltid upp till 365 dagars ångerrätt eller öppet köp. Ordern skickas vanligtvis inom 1-3 arbetsdagar. Vi uppfyller Trygg E-handels krav och innehar certifikatet Trygg E-handel. Löpande kontroller av både villkor och rutiner utförs för att garantera säkra och trygga köp på nätet tillsammans med Svensk Digital Handel.

    Vanliga frågor

    Clas Ohlson lämnar alltid minst 2 års garanti

    Vi är stolta över våra produkter och det är viktigt för oss att du som kund blir nöjd. Därför lämnar vi 2 års garanti på de allra flesta av våra produkter förutom varor av förbrukningskaraktär, och i vissa fall lämnar vi upp till hela 25 års garanti. Titta efter vår garanti-logo vid din valda produkt för att se vad som gäller för just den. Vår garanti betyder att varan förväntas fungera som vi beskrivit den under den garantitid vi lämnar (detta i tillägg till de rättigheter du har enligt konsumentköplagen).

    läs mer i vår köpinformation

    Clas Ohlson lämnar alltid minst 2 års garanti

    Pengarna tillbaka

    Är du inte nöjd med ditt köp eller har du ångrat dig? Det är lugnt, hos Clas Ohlson har du upp till 365 dagars öppet köp. För att få pengarna tillbaka behöver du:

    • Visa kvitto.
    • Lämna tillbaka produkten inom 365 dagar.
    • Lämna tillbaka produkten och tillbehör i samma skick som de var när du köpte dem.

    Läs mer om returer i vår köpinformation

    dräger - Se alla produkter

    Paketerbjudande

    Vi har ett paketerbjudande!

    Passa på och spara {0} (jämfört med ordinarie pris) när du köper dessa produkter tillsammans.

    Paketinnehåll
    produkter
    Totalt
    Du sparar